We zullen hieronder de volgorde van schilderen beschrijven voor diverse uitdagingen binnen het huis.

 Volgorde van schilderen bij ramen               zeegelaarschilderwerk                          

 1. begin met de kruisroeden, waarbij je -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’
 2. de bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van het raam om deze te beschermen tegen vocht. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’. Kijk -bij schilderen van de bovenrand van het raam- uit voor druipers aan de achterzijde van het raam.
 3. de onderste horizontale stijl. Houd hierbij dezelfde volgorde aan als onder punt 2 beschreven, alleen gaat het hier -ter bescherming van het hout tegen het vocht- om de onderrand van het raam. de scharnierkant van het
 4. raam. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele verticale stijl ‘vlak op’.

5.De slotkant van het raam. Begin ook hier met de kopse kant van het raam. Dit is de rand waar je bij een geopend raam tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en tot slot ‘vlak op’.

Met ‘vlak op’ in de omschrijving worden de vlakke delen bedoeld, zonder dieper liggende delen, randjes en kantjes.

Probeer in het algemeen bij het schilderen van de afzonderlijke delen (horizontaal of verticaal) zo min mogelijk op een ander deel te schilderen. Dit om de “aanzetten” te voorkomen. Dit is een gulden regel bij alle te schilderen oppervlakken. Lees hier meer over in het Artikel Tips en Trics op mijn website.

Volgorde van schilderen bij kozijnen                  

1 en 2. de start is de onderzijde van de bovenste ligger, waarna je vervolgens de ligger ‘vlak op’ afwerkt

zeegelaarschilderwerk

3 en 4. de binnenzijde van het kozijn werk je af in de volgorde zoals bij de bovenste ligger. Eerst de scharnierkant en vervolgens:

5 en 6. de slotkant; deze krijgt dan minder kans aan te drogen. Bij in- en uitlopen van een ruimte is dit de stijl waar je eerst op kijkt. Dus…hoe strakker deze stijl, hoe beter de algehele beleving.

7 en 8. schilder je tot slot als laatste bij een kozijn, omdat dit met lopen en eventueel stof het meest kwetsbare deel is. In de woning zal dit dan ook vaak een drempel zijn en valt buiten het te schilderen kozijn.

Volgorde van schilderen bij deuren                                   

zeegelaarschilderwerk

 1. begin met de kruisroeden, waarbij je -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’
 1. de bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van de deur om deze te beschermen tegen opvallend vocht. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’. Kijk -bij schilderen van de bovenrand van de deur- uit voor druipers aan de achterzijde van de deur.
 1. binnen het onderste paneel begin je met de dieper liggende delen. Verdeel de verf vanuit het midden naar de zijden toe. Zodoende verdeel je de verf goed en gelijkmatig en loop je niet het risico dat de verf zich in de uiterste hoeken ophoopt en gaat druipen.

   

 1. schilder de horizontale delen van het paneel; eerst de bovenste naar het glas toe en vervolgens de overige ‘vlak op’. Vergeet de onderzijde van de deur niet, zodat je deze beschermt tegen optrekkend vocht van de scharnierkant van de deur. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele stijl ‘vlak op’.
 1. begin met de kopse kant van de deur. Dit is de rand waar je bij een geopende deur tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en rondom de slotplaat / deurbeslag. Als eindafwerking schilder je de stijl ‘plat op’.

**Met ‘vlak op’ in de omschrijving worden de vlakke delen bedoeld, zonder dieper liggende delen, randjes en kantjes.

**Probeer in het algemeen bij het schilderen van de afzonderlijke delen (horizontaal of verticaal) zo min mogelijk op een ander deel te schilderen. Dit om de bovengenoemde aanzetten te voorkomen. Dit is een gulden regel bij alle te schilderen oppervlakken.

Vraag hier een Offerte aan!