Je kent het wel, oma verhalen. Zout op rode wijnvlek, beetje waspoeder opzuigen met de stofzuiger om een muffe stofzuigergeur te voorkomen, pindakaas om kauwgom uit je kleding te halen. Maar of het echt werkt? Hierbij een aantal tips van Zeegelaar schilderwerk over het verwijderen van verf uit kleding die echt werken en zich in de praktijk hebben bewezen.

Bij het verwijderen van verfvlekken uit kleding in snelheid van belang

Verfvlekken moet je zo snel mogelijk uit kleding verwijderen. Als de verf opdroogt, dan is het een stuk moeilijker om de vlek uit de kleding te krijgen. Pak zo snel mogelijk een oude theedoek, een oud washandje of ander doekje dat vocht goed absorbeert. Wrijf niet over de verfvlekken, maar druk het er losjes op. De verf zal dan vanzelf geabsorbeerd worden.

Verf op waterbasis

Is het verf op waterbasis, zoals acrylverf, emulsie- en schoolverf? Dan is het afspoelen en boenen met een oude theedoek of andere soort doek onder stromend water voldoende om de verfvlekken te verwijderen. Let op: dit werkt alleen als de verf nog nat is.

Verf op oliebasis

Gaat het om een terpentine of olieverf? Doe het kledingstuk dan niet zomaar in de wasmachine. Dan krijg je de verfvlekken er bijna niet meer uit. Deze vlekken moet je eerst apart behandelen. Deze verfvlekken kun je het beste verwijderen met terpentine of wasbenzine. Dep de vlek voorzichtig met een oude theedoek of ander soort lap gedrenkt in terpentine. Hiermee kun je de verfvlek vrijwel helemaal wegkrijgen. Lukt dat niet, dan kan je het ook proberen met Vanish of Shout. Was het kledingstuk daarna met de reguliere was mee. De verfvlekken zouden daarmee geheel verwijderd moeten zijn.

Opgedroogde verfvlekken verwijderen

Als de verf eenmaal ingetrokken is, dan is de kans klein dat je de oude verfvlek nog goed uit je kleding kan verwijderen. Maar proberen kan natuurlijk altijd. De aanpak is echter verschillend voor terpentineverf en acrylverf.

Droge terpentineverf verwijderen

De eerste stap is om zoveel mogelijk terpentineverf van de kleding af te schrapen. Dit kan je doen met een mesje of een vork of iets dat een redelijk scherpe punt heeft. Doe dit wel voorzichtig, want je wil je kleding niet beschadigen. Vervolgens gebruik je wasbenzine en terpentine. Probeer door te deppen met een oude theedoek of lap. Spoel het daarna uit en was het kledingstuk in de wasmachine. Het is geen goed idee om thinner te gebruiken. Dit breekt je kleding af en zorgt voor permanente schade.

Droge acrylverf verwijderen

Wanneer acrylverf opdroogt, ontstaat er een plastic laag waardoor de vlek meer op olieverf gaat lijken. Acrylverf wordt zelfs gebruikt voor het verven van stof en is speciaal ontworpen om diep in de stof te trekken. Hierdoor kan acrylverf verwijderen uit kleding lastig zijn. Met onderstaande techniek moet het toch lukken:

  1. Gebruik een product met alcohol om de plastic laag af te breken. Ontsmettingsalcohol, bepaalde nagellakremovers, of haarspray op alcoholbasis zijn goede opties. Dep een schoon doekje in het gekozen product en wrijf ermee over de verfvlek totdat de kleur loslaat op het doekje. Vergeet niet om het product eerst op een onopvallend stukje stof te testen om te voorkomen dat je de stof beschadigt.
  2. Zodra de plastic laag heeft losgelaten, ga je verder met de methode voor natte acrylverf, namelijk afspoelen met stromend water.
  3. Doe vervolgens het kledingstuk in de wasmachine op 30-graden.

Contact

Voor meer informatie over verf en schilderwerk, kun je altijd contact opnemen met Zeegelaar schilderwerk.