Houtworm

Zeegelaar Schilderwerk komt houtworm en houtrot in Amsterdamse panden regelmatig tegen. Als wij een offerte maken en wij of de klant constateren dat er sprake is van houtworm, dan nemen wij een proef om te kijken hoe ver de houtworm zich heeft ingevreten in het hout. We geven dan een toelichting en bespreken met de klant de mogelijkheden. Soms is het hout zo toegetakeld door de houtworm dat vervanging van het hout de enige oplossing is.

In dit artikel geef ik uitleg over wat houtworm is, wat het doet, hoe u het kan herkennen en wat er gedaan moet worden om het te herstellen.

Wat is houtworm?

Houtworm zijn de larven van verschillende kevers en torren. De kevers en torren zelf zijn niet schadelijk voor het hout. Het zijn de larven die het hout aanvreten. Er zijn verschillende soorten houtwormen te onderscheiden, en die op hun beurt weer verschillende soorten hout aantasten. Ook de levensduur en wijze verschilt. Hierdoor is houtworm bestrijden soms extra lastig.

Houtworm is een zeer hardnekkig ongedierte dat veel schade aan kan richten aan uw woning, meubels of vloer. Daarom is het noodzakelijk om de houtworm te bestrijden

Houtworm herkennen                                                        zeegelaarschilderwerk

De eerste stap in het ontdekken dat er houtworm zit, zijn de gaatjes in het hout.

Hoewel de larven van elkaar verschillen hebben de meesten een crèmeachtige kleur. Ook hebben de larven sterke kaken waarmee ze door het hout heen kunnen bijten. De houtwormen kunnen in lengte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Als de larven zich ontwikkeld hebben tot een volwassen kever of tor, vliegen zij uit het hout naar buiten via zogeheten uitvliegopeningen. Dit zijn de beruchte gaatjes in het hout.

Niets doen tegen houtworm is geen optie

Als u geen actie onderneemt om de houtwormen te bestrijden is de kans groot dat de plaag erger en groter zal worden. Hierdoor zal er meer schade ontstaan en zullen de kosten van houtworm bestrijden oplopen. Niets doen tegen houtworm is daarom geen optie.

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden kan gedaan worden met verschillende middelen en methoden. Dit is afhankelijk van de soort houtworm, de omvang van de plaag en op welke plekken en in welk hout het ongedierte voor komt.

Er zijn bedrijven die expert zijn op het gebied van houtworm-bestrijding. Zij weten exact vast te stellen met welk type houtworm u te maken heeft, in welk hout deze kan voorkomen en hoe ze dit zo effectief mogelijk kunt behandelen.

Sommige plaatsen in het hout waar de houtworm zich heeft ingevreten laten zich gemakkelijk vervangen, zoals bijvoorbeeld een dorpel of een stuk raamkozijn. Dit kunnen wij op een professionele wijze voor u oplossen door het hout waar de houtworm zich heeft ingevreten, te vervangen.

Goed schilderwerk werkt dan preventief en voorkomt dat de torren en kevers zich kunnen innestelen. Let dus goed op het schilderwerk en de conditie van het hout. Veel klanten hebben een meerjarenonderhoudscontract bij ons (zie link), ook om dit soort narigheid te voorkomen.

Ik wil een offerte.