dakkapel schilderenEen dakkapel schilderen en onderhouden is voor de meeste mensen een klein hoofdpijn gevalletje. Dakkapellen zijn over het algemeen hoog en lastig te bereiken. Sommige mensen denken dat als de dakkapel eenmaal is geschilderd, even geen onderhoud meer. Foute gedachte! Juist de hoogte van de dakkapel maakt dat het extra gevoelig is voor weersinvloeden. Door zon, weer en wind krijgen algen en mos de kans om te groeien. Maar ook vogelpoep kan de verf aantasten. Een dakkapel heeft daarom een bovengemiddeld onderhoud nodig.

Hoe kan ik een dakkapel het beste onderhouden?

Schoonmaken is het belangrijkste voor het onderhoud. Dit kan met stromend water om eerst al het viezigheid er af te halen om vervolgens met lauwwarm water en de juiste schoonmaak middelen het hout, kunststof, hang en sluitwerk, ramen, kozijnen, dak, en de zijwangen schoon te maken.

Een verstopping kan er voor zorgen dat het regenwater niet goed wegloopt en dan kan houtrot en lekkage aan de binnenkant van uw dakkapel kan ontstaan. Het is daarom ook van groot belang om uw afvoer goed schoon te houden zodat de kans op verstoppingen niet aanwezig is. Goed onderhouden dakkapellen gaan langer mee en daar heeft u profijt van!

Welk schoonmaakproduct gebruik je?

Verdun je water in de juiste verhouding met Universol van Sikkens tegen alg- en mos aanslag. Gebruik geen olie achtige of geconcentreerde schoonmaakmiddelen. Dit tast de verf of kunststof aan.

Hoe vaak maak je schoon?

Ons advies is tenminste een keer per jaar, zo voorkom je dat de dakkapel wordt aangetast door mos en algen, dat er een verstopping ontstaat in je afwatering en het regenwater een alternatieve weg zoekt. Meestal leidt dit namelijk tot lekkage of houtrot. Een schonere dakkapel staat ook voor een mooier aanzicht van uw pand.  Wij zorgen er voor dat uw dakkapel er weer mooi bijstaat en langer mee gaat en dure timmerman- en aannemerskosten kunnen dan worden uitgesteld.

De dakkapel schilderen net zo belangrijk!

Het buitenschilderwerk van de dakkapel bestaat uit een aantal onderdelen die de bescherming van een verflaag nodig hebben. Het gaat dan om kozijnen, ramen en betimmering zoals boeiborden en de lijsten net onder de dakrand. Vooral de onderdelen gelegen op het zuiden en westen staat bloot aan de weersinvloeden.

Blaasjes en scheuren zijn de eerste tekenen dat schilderwerk gewenst is. Vooral bij de liggende onderdelen zoals de vensterbank waar de beschadiging aan het schilderwerk vaak begint. Lees hier alles over buitenschilderwerk. We repareren rotte plekken en werken dit vakkundig af met de juiste producten van Sikkens.

Wanneer en  hoe vaak uw dakkapel schilderen?

Wij adviseren om eens in de twee jaar het schilderwerk door ons na te laten kijken. Het buitenschilderwerk kan het beste uitgevoerd worden tussen april en oktober. In deze periode zijn temperatuur en luchtvochtigheid namelijk ideaal.  Dat betekent een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius  en een luchtvochtigheid op maximaal 75%.

Regelmatig onderhoud gecombineerd met een schilderonderhoudsplan, verlengt dus de levensduur van uw dakkapel. Vraag eens vrijblijvend een offerte aan. We geven na afloop van de werkzaamheden ook tips hoe u het beste de dakkapel kunt onderhouden. Daarnaast streven wij ernaar om onze werkzaamheden steeds meer duurzaam uit te voeren. Wilt u meer weten over onze duurzame werkwijze, bekijk dan onze pagina over duurzaamheid.