Aanzetten ontstaan daar waar je de kwast of roller als eerste op je werk plaatst en als je met de kwast of roller in een ingedroogde verflaag strijkt of rolt. Als je verf aanbrengt, zal deze onder invloed van zuurstof direct beginnen te drogen. Heb je eerst een horizontaal deel geschilderd en dit (deels) overlapt met een verse verflaag op een verticaal deel, dan zal op het punt waar de twee verflagen elkaar overlappen de grootste kans op aanzetten ontstaan. Omdat de verf die je op het horizontaal deel hebt opgezet al wat is aangedroogd, vloeit de verf minder goed door zodra je het verticale deel er overheen strijkt.

 

Om alle afzonderlijke delen van een raam of deur tot op de millimeter nauwkeurig én strak af te werken is haast ondoenlijk. Maar….door de diverse, afzonderlijke horizontale en verticale delen zo strak mogelijk in de verf te zetten, en volgens een vaste volgorde te werken, voorkom je het risico op aanzetten zoveel mogelijk. Daarnaast zal je niet zo snel iets vergeten te schilderen als je een vaste volgorde van werken aanhoudt. Uiteraard is het hierbij ook belangrijk kwalitatief goede materialen (verf) en gereedschappen (kwasten en dergelijke) te gebruiken.

 

Probeer in het algemeen bij het schilderen van de afzonderlijke delen (horizontaal of verticaal) zo min mogelijk op een ander deel te schilderen. Dit om de bovenbedoelde aanzetten te voorkomen. Dit is een gulden regel bij alle te schilderen oppervlakken.

 

 

 

Zonder strepen plafond witten en muren

 

Het kan zijn dat je na het witten van je plafond te maken krijgt met zichtbare strepen en aanzetten. Frustrerend natuurlijk voor iedereen die zijn plafond heeft gewit. In het onderstaande artikel staan een aantal oorzaken en oplossingen om te voorkomen dat strepen en aanzetten zichtbaar zijn na het witten. Lees voor meer info en tips plafond en muren witten tips voor meer handige adviezen.

 

Oorzaken van strepen na het witten

 

Er zijn een aantal oorzaken voor zichtbare strepen en aanzetten.

 

 

  • Verkeerde of geen ondergrondbehandeling
  • Verkeerde muurverf
  • Gereedschap wordt verkeerd gebruikt
  • Gereedschap is niet van goede kwaliteit

 

Oplossingen

 

Ondergrond
Het is belangrijk dat een egale ondergrond ontvet en zonder stof is. Je kunt het plafond voorstrijken met voorbehandelingsproducten om de zuigende werking van het plafond op te heffen. Kijk op de verpakking van het product hoe lang de voorhandelingsproducten moeten drogen. Poederende ondergronden kun je fixeren.

 

Het kopen van goed verf
Heb je goedkope verf gekocht bij een doe het zelf zaak of bouwmarkt, dan kan de kwaliteit van de verf een oorzaak zijn van de zichtbare aanzetten en strepen. Stap in het geval je betere muurverf wilt kopen eens een verfspeciaalzaak binnen. Bij zo’n specialzaak werken mensen die verstand hebben van verfsoorten en die je kunnen adviseren bij het kopen van de juiste muurverf. Je bent in veel gevallen wel meer geld kwijt, maar het resultaat is vaak stukken beter.

 

Matte muurverf (plafondacryl)
Omdat de meeste soorten muurverf een glansgraad hebben zijn aanzetten en strepen daardoor eerder zichtbaar, dan wanneer je extreem matte muurverf zou kopen. Bij de extreem matte muurverf kun je eventueel een drogingsvertrager toevoegen. Deze muurverf en drogingsvertrager kun je bij een speciaalzaak kopen.

 

Spackplafond
Als je een spackplafond hebt kun je, in het geval een strepen en aanzetten, beter spacktex / spacklatex aanschaffen. Werk het plafond in één keer af, zonder tussendoor te stoppen. Je kunt een drogingsvertrager toevoegen aan de latex, zodat je er iets langer over kunt doen, zonder dat het kleurverschillen veroorzaakt.

 

Gereedschap
Het is belangrijk dat je het juiste gereedschap hebt aangeschaft en deze ook op de juiste manier gebruikt. Veel doe-het-zelvers die een plafond witten en te maken krijgen met strepen en aanzetten gebruiken de verfroller bijvoorbeeld niet op de juiste manier of hebben een goedkope roller gekocht.

 

De roller moet ook goed vol met verf zitten, wacht dus niet tot de roller ‘droog’ is. Wat je kunt doen is een dag vóór het witten de roller vochtig maken met water. Doe de roller niet volledig onder de kraan, maar maak de roller vochtig met je hand. De roller doe je vervolgens in een zak. In plaats van water kun je deze ook laten inwerken in de muurverf. Om het verf goed te verdelen over de roller gebruik je een verfrooster. Op deze manier voorkom je dat er te veel verf op de roller komt. Zoals eerder gezegd moet de roller ook niet te droog zijn.

 

Als je relatief snel drogende verf gebruikt kun je halverwege het witten niet een koffiepauze nemen. Als je halverwege stopt zie je aanzetten. Verf nat in nat, laat de roller het werk doen en laat de banen overlappen. Om langer nat in nat te kunnen werken kun je een drogingsvertrager toevoegen aan de verf. Als het een grote ruimte is, kun je beter het plafond witten met 2 personen. Daarnaast rol je altijd tegen het licht in. Soms is één laag aangebrachte verf voldoende, in sommige gevallen moet je het plafond twee keer sauzen om het gewenste resultaat te krijgen.

 

 Plafond laten witten en muren 

 

Is uw woning leeg of het komt leeg te staan dan is de mogelijkheid om ook naar wens latex te spuiten. Voor meer informatie hiervoor, lees meer over latex spuiten.

 

We kunnen ons voorstellen dat je het niet ziet zitten om het zelf te doen opf dat je de tijd er niet voor hebt. U kunt het witten van het plafond uitbesteden Aan zeegevaarschilderwerk inschakelen  dus vraag hier een offerte aan.

 

Op onze website is het ook mogelijk om online meer  voor muren plafonds informatie te krijgen of vraag een  offertes  bij ons aan deze offertes zijn vrijblijvend, zo zit u nergens aan vast.