Trap vervenWilt u binnenkort uw trap verven? En is uw trap van hout, staal, of kunststof ? Zeegelaar Schilderwerk heeft een stappenplan opgesteld met handige tips bij het verven van een trap.

Voorbereiding trap verven

Zorg ervoor dat in de ruimte waar u de trap gaat verven alles netjes afgedekt is. Vervolgens maakt u de te schilderen delen goed schoon met een lauw water waaraan een scheutje ammoniak is toegevoegd. Laat het goed opdrogen en neem het vervolgens af met schoon leidingwater.

Trap schuren

Voordat de trap geverfd kan worden, dienen eerst de staande (verticale) en de liggende (horizontale) delen geschuurd te worden. Belangrijk is om goed te schuren en eventueel sommige delen zelfs kaal te schuren met een schuurmachine of een rotexschuurmachine. Daarna dient u de trap goed af te stoffen zodat alles stofvrij is. 

Schilderen met een verf of met een lak

Voordat u de trap kunt schilderen, verdun de grondverf of de lak met een scheutje terpentine. Hiermee kunt u de verf of lak makkelijker en mooier aanbrengen. Doe dit wel met de juiste Primer en met materiaal voor de juiste ondergrond. Aanbrengen kan met een kwast of met een roller en daarmee legt u de basis voor een goede ondergrond voor uw trap. Daarna laat u de gegronde trap goed drogen. U kunt de eerste grondverflaag al in de gewenste eindkleur aanbrengen. Hiermee creëert u ook gelijk een mooi dekkingsresultaat.

Trap betreden?

Moet u de trap nog betreden? Verf de trap dan in twee delen en schilder de traptrede om en om. Op deze manier kunt u nog wel enigszins van de trap gebruik maken. U bent dan wel twee keer zo lang bezig met het verven van de trap. Dit is dus een afweging die u van te voren moet maken.

Kwasten en rollers hergebruiken

Indien u de kwasten en de rollers de volgende dag voor het verven van uw trap weer wilt gebruiken zijn er verschillende opties om de kwasten en rollers te bewaren.

  • Wikkel de kwasten of de rollers in een plastic zak of aluminium folie
  • Kwast en rollers kunt u eventueel ook in de verf bewaren en de volgende dag er uithalen en uitrollen
  • Als u de kwasten of rollers langere tijd niet gaat gebruiken dan reinigt u de kwasten met water, nareinigen met groene zeep en stofvrij opslaan.

Trap plamuren en kitten

Ziet u na het gronden nog scheuren en gaatjes in de trap? Plamuur deze dan met tweecomponenten plamuur. Kleine scheuren en naden kunnen worden gekit met een acrylkit. De geplamuurde delen schuurt u weer op en vlekt u bij met de grondverf. Laat de trap weer goed drogen.

Trap afschilderen

Na het gronden, plamuren en kitten kunt u overgaan tot het afschilderen van uw trap in de gewenste kleur. Wij raden aan om te kiezen voor een hoogglans verf. Hoogglans is wat sterker dan zijdeglans of een matte verf.

Contact

Heeft u vragen of kom u er niet helemaal uit, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We geven graag advies of komen langs voor het opnemen van een vrijblijvende offerte.