Ik word vaak gevraagd naar tips in de werkwijze van schilderen. Omdat ik graag mijn kennis met jullie deel hierbij een beschrijving voor het schilderen van ramen en deuren.

Op welke manier moet ik mijn ramen en deuren schilderen?

Volgorde van schilderen bij ramen

 1. begin met de kruisroeden, waarbij je per stijl eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’
 2. de bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van het raam om deze te beschermen tegen vocht. Vervolgens schilder je de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’. Kijk bij schilderen van de bovenrand van het raam uit voor druipers aan de achterzijde van het raam.
 3. de onderste horizontale stijl. Houd hierbij dezelfde volgorde aan als onder punt 2 beschreven, alleen gaat het hier ter bescherming van het hout tegen het vocht om de onderrand van het raam.
 4. de scharnierkant van het raam. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele verticale stijl ‘vlak op’.
 5. de slotkant van het raam. Begin ook hier met de kopse kant van het raam. Dit is de rand waar je bij een geopend raam tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en tot slot ‘vlak op’.

Volgorde van schilderen bij deuren

 1. begin met de kruisroeden, waarbij je per stijl eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’
 2. de bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van de deur om deze te beschermen tegen opvallend vocht. Vervolgens schilder je de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’. Kijk bij schilderen van de bovenrand van de deur uit voor druipers aan de achterzijde van de deur.
 3. binnen het onderste paneel begin je met de dieper liggende delen. Verdeel de verf vanuit het midden naar de zijden toe. Zodoende verdeel je de verf goed en gelijkmatig en loop je niet het risico dat de verf zich in de uiterste hoeken ophoopt en gaat druipen.
 4. schilder de horizontale delen van het paneel; eerst de bovenste naar het glas toe en vervolgens de overige ‘vlak op’. Vergeet de onderzijde van de deur niet, zodat je deze beschermt tegen optrekkend vocht
 5. de scharnierkant van de deur. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele stijl ‘vlak op’
 6. begin met de kopse kant van de deur. Dit is de rand waar je bij een geopende deur tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en rondom de slotplaat / deurbeslag. Als eindafwerking schilder je de stijl ‘plat op’.

Volg bovenstaande werkwijze en u bereikt absoluut een prachtig eindresultaat. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw schilderwerk uit te besteden aan een professionele schilder. Natuurlijk is Zeegelaar Schilderwerk u dan graag van dienst. Neem eens contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.