Veel mensen hebben moeiten met het plafond witten. Hierbij een aantal handige tips waardoor het witten van een plafond gemakkelijker gaat.

 

Over het plafond

Het plafond is een groot oppervlak dat altijd in het zicht is. Hoe lichter dit oppervlak is, des te groter lijkt het vertrek. Vandaar dat er gewoontegetrouw gekozen wordt om het plafond strak en wit te maken, terwijl een gekleurd plafond in sommige situaties juist zeer verrassend kan werken. In de loop van de tijd zal het plafond echter langzaam vuil worden en verkleuren. Soms zullen er ook scheuren of andere beschadigingen zijn ontstaan.

 

Plafond afplakken

Voordat je begint met het witten van het plafond, plak je de wanden af. Dit doe je met de afplaktape. Heb je te maken met ‘obstakels’ zoals een rooster, lamp of iets anders, dan kun je deze afplakken of verwijderen. Als je in een ruimte gaat witten met allemaal meubilair (kasten en een bank bijvoorbeeld) en je wilt dit meubilair niet verplaatsen, dan kun je hier afdekfolie overheen leggen. Op deze manier voorkom je dat verfspetters op het meubilair komen. Afdekfolie kost ongeveer een paar euro. Je kunt ook oude lakens gebruiken.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je van te voren alle benodigde materialen in huis hebt en een planning hebt gemaakt om je plafond te witten. Zorg voor voldoende verf, roerstaafjes, werkmaterialen, sponzen, tape en verschillende kwasten. Op deze manier kun je de klus in een keer klaren zonder tijd te verspillen aan extra aankopen.

 

Bescherm en voorkom overbodig schoonmaken

Hoe beter je de vloeren en muren beschermt wanneer je het plafond gaat witten, hoe minder tijd er komt te zitten in het schoonmaken. Verpak meubels in plastic of verhuis ze uit de ruimte om helemaal veilig te zijn. Plak vloeren af met kranten of plastic en verzeker dat je geen plekjes overslaat. Het verwijderen van verfplekken kan uit sommige vloeren (tapijt bijvoorbeeld) enorm lastig zijn, zeker zonder de juiste schoonmaakmaterialen.

 

Verf hoeken en randen eerst

Begin bij het witten van het plafond eerst met het precisiewerk zodat daarna je soepel en snel de rest van het plafond kunt witten. Zorg dat alle hoeken en randjes vast netjes en strak aangestipt zijn en werk vanuit daar naar binnen. Voor sommige delen van het plafond zal je bijvoorbeeld een kwast nodig hebben, terwijl andere delen weer gemakkelijk met de roller kunnen.

 

Afplaktape verwijderen

Verwijder het afplaktape niet te snel. Het verwijderen van de tape met nog niet goed opgedroogde verf zorgt voor een slordige afwerking en vaak extra werk. Laat de afplaktape dus gewoon zo lang mogelijk zitten.

 

Goede afwerking

Als het plafond gewit is, moet er natuurlijk schoongemaakt worden. Als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed meteen de onafgewerkte interieur plekjes bijwerken. Op deze manier is er niets dat af kan leiden van je prachtig gewitte plafond. Pak die vlekken op de muur even aan, of verwijder oude verfresten van je vloer en plinten nu je toch aan het schoonmaken bent.

 

Hulp bij plafond witten

Wilt u het plafond witten overlaten aan een expert en bent u woonachtig in regio Amsterdam? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.