Het verven over behang is een goedkope en snelle oplossing om je interieur weer op te frissen, omdat het minder tijdrovend is dan opnieuw behangen. Uit de praktijk blijkt dat het overschilderen van behang vaak een lastige klus is. Als je hier niet zo veel ervaring mee hebt, dan kun je hier een offerte bij Zeegelaar Schilderwerk aanvragen. Hieronder beschrijft Zeegelaar Schilderwerk kort en krachtig een aantal tips voor het overschilderen van behang.

 

Overschilderen van soorten behang

Vliesbehang en Glasvezelbehang zijn goed overschilder baar. Maar pas op met de volgende typen behang:

  • Vinyl behang: dit type behang bevat weekmakers die ervoor zorgen dat de muurverf niet goed hecht aan het behang. Je kunt het beste een goede primer aanbrengen voordat je vinyl behang gaat beschilderen.
  • Papieren behang: als je papieren behang wilt verven, kan het gebeuren dat er blaasjes op de muur komen. Ook op papieren behang kun je beste een primer aanbrengen voordat je ze gaat overschilderen

Stappenplan schilderen van behang

Zie hieronder een stapsgewijze aanpak om je behang over te schilderen.

1. Schoonmaken en ontvetten

Om behang te kunnen schilderen is het is belangrijk dat je de muur vetvrij maakt. Je kunt bijvoorbeeld de ammonia of St Marc ontvetter gebruiken om je behang schoon en vetvrij te maken. Het is belangrijk dat het behang niet te vochtig wordt. Als het behang te vochtig wordt kan het lijm los gaan laten. Strijk met de spons over de gehele oppervlakte en laat het goed droog worden.

2. Het behang repareren

Het is belangrijk om oneffenheden van het behang te repareren. Kleine bolletjes en blaasjes vallen vaak niet op als er alleen behang op de muur zit. Maar als je het behang gaat verven kunnen deze oneffenheden gaan opvallen. Alle stukjes en hoekjes van het behang moeten glad tegen de muur zitten voordat je het gaat beschilderen. Soms zit er achter stukjes kapotte behang ook een slechte muur. Zorg er ook voor dat je de beschadigingen in de muur repareert. Gebruik behanglijm om alle (half) losse stukjes weer vast te plakken.

3. Primer aanbrengen

Je kunt het beste voordat je de muurverf gaat gebruiken een primer aanbrengen op het behang. Zorg ervoor voor dat alles netjes is afgedekt. Begin als eerste met de hoeken door gebruik te maken met een kleine blokkwast. Eén laag primer is voldoende en je kunt het na 5 á 7 uur al oververven. Zorg dat je de ruimte goed ventileert als je aan de slag gaat.

4. Behang overschilderen

Nu kan het echte oververven van het behang beginnen. Giet wat van de muurverf in de verfbak. Begin eerst met alle randjes van de wand met de blokkwast of ovale kwast. Dan kun je aan de slag met de grote vachtroller. Rol de vachtroller door de verfbak met de muurverf.

Begin bovenaan in een hoek en verf het behang van boven naar beneden en vice versa. Verf het behang van baan tot baan. Als je aan nieuwe baan begint kun je het beste steeds een stukje over de bestaande geverfde baan verven zodat het mooi overloopt. Laat de eerste behang opdrogen voor 24 uur. Je kunt daarna de tweede laag aanbrengen voor het beste resultaat. Als je klaar bent met schilderen is het belangrijk om de verf goed uit te laten harden.

 

Behang oververven uitbesteden

Wil je het oververven van het behang overlaten aan een expert? Wanneer u in regio Amsterdam woont, vraag dan vrijblijvend offerte bij ons op.